Texaco Servicestation
Strandvejen
Skovshoved, 1937

 

 


"Paddehatten" bliver den kaldt. Arne Jacobsens berømte hvide tankstation på Strandvejen. Den indgår som en del af den plan Arne Jacobsen lavede for området ved Bellevue Strandpark.

Den hvide bygning måler 9 gange 15 meter. Tankstationen er opført på et tidspunkt, hvor Arne Jacobsen var begyndt at interessere sig for beklædte facader. Den er støbt i jernbeton og beklædt med hvide Meissner fliser. Den kasseformede bygnings skrå tag er skudt frem i en ellipseformet overdækning, der er understøttet på midten af en rund søjle. Formen har ligheder med ryglænet af den senere Myrestol. Om aftenen oplyses ellipsens form nedefra ved hjælp af stærke lyskastere.
Vaskehallen er husets største rum. Stationen indeholder yderligere kontor, to toiletter, lager og fyrrum.

Servicestationen er konstrueret i et samspil af enkle virkemidler. Det er et eksempel på dyrkelsen af den frie form og bygningen anses for at være et af Arne Jacobsens funktionalistiske mesterværker.

Oprindeligt blev den tegnet for Texaco, der allerede havde fået opført en amerikansk standardmodel, tegnet af arkitekten Dorwin Teaque. Kystvejens benzintank blev tegnet som en ny standardtype. Men der blev aldrig opført flere end den ene. Bygningen står uforandret siden sin opførelse. Kun de røde Texaco standere er blevet udskiftet.

 

Tankstationen er fredet og under restaurering. Et arbejde, der forventes afsluttet i sommeren 2002.