Munkegårdsskolen
Vangedevej 178
Søborg, 1957

 

 

Munkegårdsskolen med de karakteristiske gårdhaver regnes for et af Arne Jacobsens store mesterværker. Skolen fik meget omtale i den internationale skoledebat, og det var på grundlag af Munkegårdsskolen, at Arne Jacobsen blev valgt til at tegne St. Cathrine's College i Oxford. Han tegnede tillige Nyager Skole i Rødovre og Christianeum Gymnasium i Hamburg.

Allerede i midten af 30'erne var der en stor interesse for pavillonskolen, fordi denne form gjorde det muligt at tage hensyn til områder med lav bebyggelse. Samtidig var den velegnet til børn i alle aldre.

Munkegårdsskolen er bygget op som pavilloner, der indgår i et gridsystem. Huset er bygget op omkring 5 gange. Gangene skærer åbne arealer og danner gårdrum mellem klasselokalerne. Klasselokalerne ligger i tre bånd, hvor det fjerde bånd er tilføjet en førstesal med skolens faglokaler. Indgangspartiet omkranses af to rektangulære bygninger, der indeholder cykler og toiletter. To gymnastiksale afgrænser den store skolegård mod øst og vest. Festsalen og administrationen markerer sig i gridsystemets midte forskudt mod hovedindgangen.

 

Klasselokalerne har udgang til egne gårdrum. De har desuden eget forrum i forbindelse med gangarealet. Gårdrummene fremhæves ved hver deres karakteristiske beplantnings- og belægningsstruktur.

Taget har referencer til Søholmbebyggelsen, hvor husene er "skæve" på den ene led. Taget over klasselokalerne er konstrueret som et afbrudt sadeltag med to hældningsgrader forbundet af et vinduesbånd. Det anbefales at betragte skolens tagprofil fra boldbanen, hvor trappernes enkle og smukke udformning markerer sig på muren.

Skolen er opbygget som bærende lydisolerede dobbeltmure. Mellem murene er der udspændt lette glaskonstruktioner.


Munkegårdsskolen er et af de fine eksempler på Arne Jacobsens totaldesign. Han tegnede skolens borde og stole (Tungen), designede tekstiler og andet inventar. Munkegårdslampen blev senere sat i produktion hos Louis Poulsen A/S. Hans højtalere udført i klart plexiglas, og skolens scenetæppe er ligeledes kendte designs.

Blev præmieret af Gentofte Kommune i 1956.