Bellavista
Strandvejen 419-433
Bellevuevej 1 - 7
Klampenborg 1931-34

 

 

 

 

Bellavista bliver regnet for et af Arne Jacobsens mesterværker. Her kunne han virkeliggøre drømmen om den moderne by. Et tidligere landsted, Villa Bellavista, blev nedrevet til fordel for 68 nye lejligheder, der blev opført i den hvide modernistiske stil.

Kommunen ønskede hvide huse med flade tage, og de måtte ikke overstige en højde på tre etager og kun to etager ved Strandvejen. For at udnytte sundudsigten valgte Arne Jacobsen at placere husene i tre fløje omkring en græsplæne. Boligkomplekset indeholdt 68 moderne lejligheder med stor komfort. Boligbebyggelsen blev også tilført enkelte butikker.

Bellavista

Bellavista

I nord– og sydfløjen er lejlighederne forskudt i forhold til hinanden, så hver lejlighed får 2 stuer med udsigt til havet. Altanerne indgår i den faste rytme, men visuelt har de selvstændig form. Sydfløjen optager terrænspringet, hvilket giver mulighed for at udnytte kælderetagen til garage. De største lejligheder, der ligger bagerst og parallelt med Strandvejen, er traditionelt opbygget og uden forskydninger i facaden.

Bellavista er opført i hvidpudset mursten og etageadskillelsen er et jernbjælkelag. Taget er lavet i tagpap og vinduesrammerne er i teaktræ og kun altanens rækværk er i jernbeton.


Ejerforeningens hjemmeside

Restaurant Jacobsens hjemmeside

I pressen blev Arne Jacobsen omtalt som den store elegante modernist og sammenlignet med Le Corbusier. Arne Jacobsen opnår flotte virkninger ved hjælp af etageforskydningerne, de rundede hjørner i bygningens afslutninger, de ekstra karnapper og tremmeværket over altanerne. Husets mange former kaster et væld af forskellige skygger på den hvide mur afhængigt af døgnets tidspunkter. 

 

Bellavista blev tilføjet endnu en fløj og atriumhuse "Ved Bellevue Bugt" i 1961.

 

Bellavista blev præmieret af Gentofte Kommune i 1934.